BUSREIS HAMONT op zondag 12 juni 2022


 
Hamont is een deelgemeente van Hamont-Achel, gelegen in het noorden van de provincie Limburg tegen de Nederlandse grens en telt ongeveer 14300 inwoners waarvan ongeveer 1/3 de Nederlandse nationaliteit heeft. Hamont zelf is een “stad” en telt ongeveer 9000 inwoners. Hamont is ook gelegen aan het Kempisch kanaal (Bochelt – Herentals) en aan de IJzeren Rijn (spoorweg Antwerpen – Mönchengladbach).
Reeds in de prehistorie was Hamont bewoond. Getuigen hiervan zijn de gerestaureerde grafheuvels uit de Bronstijd en de IJzertijd. Tijdens de middeleeuwen kende Hamont vele stadsbranden, epidemieën, innames en inkwartieringen door vreemde troepen waardoor er bittere armoede heerste. Een heropbloei was er vanaf de 18de eeuw toen Hamont een belangrijke halteplaats was voor het postverkeer van de belangrijke Hollandse steden naar Maastricht en Luik.
Hamont heeft als voornaamste bezienswaardigheden de St.-Laurentiuskerk, het Ursulinenklooster, het klooster van de Zwartzusters, de Napoleonsmolen (een windkorenmolen uit 1804), het kasteel Beverbeek, een dertiental Teutenhuizen. (Een teut was een rondreizende handelaar of ambachtsman die vanuit zijn thuisbasis in Duitsland of de Kempen met zijn koopwaar op de rug naar Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg of zelfs Denenmarken trok. Ze kenden een grote bloei in de 18de en de 19de eeuw en werden de welvarendste burgers van de stad.) en enkele reconstructies van de “Draad” (Electrische draadversperring tijdens WO I).
Verder vinden we in Hamont-Achel een belangrijke kaarsenfabriek (Spaas), een zeer gekende kaasboerderij Catharinadal (Achelse blauwe), het kasteel “Genenbroek”, de molen of versterking “de Tomp” en uiteraard “de Achelse Kluis” met het trappistenbier “Achel”.
Hamont-Achel maakt ook deel uit van “de Groote Heide”, een 6000 groot natuurgebied vanaf het zuiden van Eindhoven tot over de Belgische grens. Bos, heide, vennen, beekjes, boerenland, ruimte, rust, stilte. En bovenal … het is er ontiegelijk mooi! En daar gaan we wandelen!
Wandelclub “WSV De Grevenbroekers VZW” beloven ons een rijke combinatie van historische bezienswaardigheden en een heel erg mooie natuur. Startplaats is de plaatselijke voetbalkantine van waaruit we onmiddellijk richting de natuurgebieden trekken. Komen zo aan bod, naargelang de gekozen afstand: “de Warande”, een prachtig natuurgebied dat bestaat uit vloeiweiden, weilanden, poelen en jonge aanplantingen van diverse boomsoorten. “De Waag”, hier liggen de restanten van een “waaghuis” waar tot 1800 het graan en het meel diende te worden gewogen vooraleer het naar de molen werd gebracht. Hier ligt ook een geologische tuin. Langs de bosweg voor dit Waaghuis wandel je langs het planeten-pad met een mooie voorstelling op schaal van de afstanden in ons zonnestelsel.
Dan gaat het ook richting “de Tomp”, een in 1968 foutief als versterkte toren gerestaureerde molen. Langs de “Warmbeek” bereiken we het “Mulke”, een vroegere watermolen. Verder wandelen we naar de mooie “Leenderheide” juist over de grens met Nederland. Terug in België lopen we langs de grens waar tijdens WO I de “dodendraad” heeft gestaan, een elektrische draadversperring gevoed met 2000 volt. Hier staan 2 prachtige reconstructies. Naargelang de afgelegde afstand bereiken we wandelend door prachtige dennenbossen de centrale rustpost, midden in het bos, aan het scoutsheem die we één of tweemaal aandoen om ons nadien langs mooie bospaadjes terug naar de startzaal te begeven.
Om al dit moois te ontdekken kunnen we kiezen uit een tocht van 5 –8 –13 –17 -20 of 24 km.
Om van deze schitterende tocht te genieten vertrekken we aan de Watersportbaan, ter hoogte van de Topsporthal, om 7u. Even later worden de passagiers te Gentbrugge opgehaald ter hoogte van het dienstencentrum aan de Braemkasteelstraat.
Xavier.