BUSREIS DE PANNE op zondag 15 mei 2022



De Panne ligt in West-Vlaanderen en is de meest zuidelijk gelegen badplaats aan de Vlaamse kust grenzend aan de meest noordelijke badplaats van Frankrijk, Bray-Dunes. De Panne heeft één deelgemeente, Adinkerke, waar het druk bezochte pretpark “Plopsaland” zich bevindt. Samen tellen ze ruim 12 000 inwoners.
Oorspronkelijk was De Panne een klein vissersdorpje en een deel van Adinkerke. Maar door de toename van het kusttoerisme in de 19de eeuw werd het vissersdorpje een toeristische trekpleister en werd op die manier groter dan het oorspronkelijke Adinkerke. In 1911 werd De Panne dan ook een zelfstandige gemeente om dan in 1977 opnieuw te fuseren met de moedergemeente Adinkerke. Nu grenst De Panne aan Koksijde, Veurne, Ghyvelde (Fr.) en Bray-Dunes (Fr.) en natuurlijk aan de Noordzee!
Bezienswaardigheden zijn het brede strand en de talrijke natuurgebieden waarvan enkele deel uitmaken van de wandeltocht. Daarnaast zijn ook het bezoeken waard de Leopold I-esplanade met het standbeeld van koning Leopold I die hier vanuit Engeland, via Calais, per koets aankwam als eerste koning van België (11 juli 1831). De Sint-Pieterskerk uit 1860. De “Koninklijke Kapel” uit 1909. Deze lag oorspronkelijk in de duinen maar is nu te vinden tussen de talrijke appartementsgebouwen. De neogotische Onze-Lieve-Vrouwkerk uit 1930. Eén van de voorlopers van de modernere kerken die aan de westkust werden gebouwd.
We gaan deelnemen aan de “Picontocht” ingericht door wandelclub “de Duintrappers” uit Westende. Deze tocht wordt nog altijd beschouwd als één van de mooiste aan onze kust. We krijgen een heel afwisselend parcours met tal van natuurgebieden (afhankelijk van de gekozen afstand), het Vlaams Natuur- en bezoekerscentrum de “Duinpanne” (alle afstanden) waar je alles te weten komt over het leven aan de kust, over de fauna en flora op het strand, in de duinen en in de polders. Ook de zeedijk, de Leopold I-esplanade en de Belle Epoque wijk worden aangedaan. En zeker niet te versmaden: aan iedere wandelaar wordt een gratis proevertje Picon, een bittere Franse drank op basis van sinaasappelschillen, aangeboden.
De wandelafstanden waaruit we kunnen kiezen zijn: 6 – 12 – 15 – 18 - 24 en 31 km.
De kleinste afstand wandelt langsheen het Leopold I-monument, de zeedijk en de Belle Epoque wijk. Na de rustpost wandel je via een gedeelte van de “Oosthoekduinen” naar het Provinciaal bezoekerscentrum om dan via het “Calmeynbos” terug naar de aankomst te gaan. De 10 km volgt de 6 km maar gaat na de zeedijk via het strand richting Sint-Idesbald om dan via de zijkant van de “Houtsaegerduinen”, de markt en de Zeelaan, de rustpost te bereiken. Daarna idem als de 6 km. De 15 km volgt eerst de 10 km om dan na een tweede rustpost langsheen een prachtige villawijk de duinen te bereiken. In de duinen wordt het Oostergrenspad gevolgd tot aan de aankomst. 20 km en grotere afstanden gaan naast bovenstaande omlopen tot op de grens België - Frankrijk waar een rustpost is voorzien. Heen en terug wordt hier gewandeld over het strand en door de duinen.
Bij mooi weer is dit zeker een aanrader en indien minder goed weer, is men toch nog altijd verzekerd van een portie gezonde zeelucht.
Om deel ten nemen aan deze tocht spreken we af om 7.30 u aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal of even later te Gentbrugge in de Braemkasteelstraat ter hoogte van het Dienstencentrum.
Xavier.