BUSREIS HAMOIS op zaterdag 15 juni 2024
 
Oef, zeggen velen, eindelijk nog eens richting de Ardennen.

Hamois is een gemeente in de Condroz in de provincie Namen. Op een kaart vind je de gemeente terug zowat halfweg tussen de stad Namen en Marche-en-Famenne. Misschien beter bekend in de omgeving is het stadje Ciney (Hoe zou dat komen …?)
Hamois bestaat uit de dorpjes en gehuchten Achet, Emptinne, Mohiville, Natoye, Schaltin, Scy en Hamois zelf. Samen goed voor zo’n 7500 inwoners.

De natuur is er fenomenaal mooi wat leidt tot een ideaal wandelgebied. Hier werden dan ook 5 vaste wandelpaden uitgetekend die door de gemeente en de omgeving slingeren in functie van de ontdekking van het aanzienlijk architecturaal, cultureel en natuurerfgoed in deze regio: kastelen, hoeves en kleiner erfgoed zoals wegkapellen, kruisen en mijlpalen.

Wandelclub “Cul de Jatte du Mauge” belooft ons een tocht om het reliëf en het gevarieerde landschap, typisch voor de Condroz, te ontdekken: akkers, weiden en kleine gemengde bossen volgen er elkaar op. Verspreid over het landschap vind je er dan dorpen en gehuchten waar de traditionele huizen in natuursteen en getuigen van “land art” (landschapskunst) duidelijk aanwezig zijn.

De voorlopige uitgestippelde parcours bedragen 4 en 7km (zonder rustpost en geschikt voor kinderwagens) en dan nog 7,5km (zonder rustpost), 12km, 20km, 31km, 42 en 50km (1 tot 5 rustposten).
De 4km loopt langs een “Oude molen”, steekt de beek Saint-Remacle over en vervolgt zijn weg op een lichte helling tot op de heuvelrug om dan terug af te dalen naar de startplaats.

De andere afstanden beklimmen de heuvel, dalen af naar Saint-Remacle en beklimmen dan de volgende heuvel (geen schrik hebben … het zijn geen ‘bergen”!). Na de splitsing met de grotere afstanden volgen de 7, 12 en 20km, na een omweg door een bosje, de heuvelrug (zo goed als plat) tot bij de kapel “Notre-Dame sur les Sarts”. Hier scheidt de 7,5km zich af en gaat, vooral bergafwaarts, terug naar de startplaats. De anderen dalen ook richting Maibelle (deelgemeente van Assesse) waar de rustpost is gelegen.

Na de rust klimt de 12km terug naar de heuvelrug om via een bospad opnieuw de kapel te bereiken en daar aan te sluiten bij de 7,5km richting startplaats. De 20km maakt hier een lus door vooral bosjes en over landweggetjes om dan na een 2de maal de rust te bereiken mee te gaan met de 12km.

De 30km en meer volgen zoveel mogelijk landweggetjes. Ze stappen door het gehucht Frisée, het bos van Gamptinne en het dorp Sorée waar ook een rustpost voorzien is.

Dit is een heel mooi wandelgebied, dus wacht niet te lang om je deelname te bevestigen!

De bus haalt ons op om 7u. aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal en even later onder Fly-Over te Gentbrugge.
Stacks Image 6389