BUSREIS POPPEL 2 juni 2018

Onze vierde busreis van dit wandeljaar leidt ons naar het noorden van de provincie Antwerpen. De grensgemeente Poppel is de laatste halte voor je de Nederlandse grens overschrijdt op de weg van Turnhout naar Tilburg. Samen met Weelde is Poppel sedert 1977 een deelgemeente van de plattelandsgemeente Ravels die zo’n 15000 inwoners telt van wie zowat 25% immigranten uit Nederland zijn.
Inwoners van Poppel hebben de spotnaam “Krombenders” afkomstig van een legende over de ‘scheve’ toren van de kerk. Bezienswaardigheden zijn o.m. - de Sint-Valentinuskerk met zijn toren uit de 16de eeuw in Kempense gotiek,
- het heemkundig museum “’t Kaske” gevestigd in het voormalig gemeentehuis op de plaats waar vroeger een kapel, ’t Kaske geheten, stond,
- de kapel van Roovert op de grens met Nederland. De kapel dateert uit 1736 en zou, volgens een legende, opgericht zijn op de plaats waar een herder met zijn kudde langskwam waarop de schapen halt hielden en godvruchtig knielden. In de kapel bevindt zich een schilderij van Zuster Augustina de Porta dat dit voorval voorstelt,
- het verblijfspark Tulderheyde waar een rustpost voorzien is,
- het café “Mieke Pap”, waarvan de feestzaal het vertrekpunt is van deze tocht.

En nu op stap. Poppel is bij uitstek het ideale uitgangspunt voor een gevarieerde natuurwandeling. Blikvangers zijn daarbij o.a. het riviertje de Aa waar we even langs de oever zullen wandelen, de slingerpaadjes in de gemeentebossen van Molenheide en de bossen van Overbroek, langs waar we ons naar de rustpost aan de camping van Tulderheyde zullen begeven. Verder wordt Poppel omringd door enkele grote Nederlandse landgoederen, die grotendeels in privaat bezit zijn, maar niettemin toch heel toegankelijk zijn voor wandelaars. Wie opteert voor een tocht van meer dan 13km krijgt een lus voorgeschoteld in het landgoed ‘de Utrecht’ (liefst 2500 ha) waar je een deel van de Andreas Schotelroute volgt, genoemd naar een plaatselijke kunstenaar naar wiens schetsen een paar bezienswaardige kunstwerken zijn opgebouwd langs de route (o.m. aan het ven Broekeling).

Ter gelegenheid van hun 10-jarig bestaan richt de club, “De Ravelse Wandelaars”, die dag ook een unieke monstertocht van 75km in die ze toepasselijk en ludiek “Mieke Pap goes completely bananas” hebben genoemd. Een paradijselijke tocht door verschillende Nederlands landgoederen waarbij de natuur centraal staat.
Meer realistisch voor ons zijn natuurlijk de andere aangeboden afstanden. We hebben een ruime keuze uit 5 – 8 – 13 – 18 – 24 – 31 en 40 km.

Voor deze alweer veel belovende tocht door bossen, langs riviertjes,vennen en door de heide vertrekken we aan de Watersportbaan (ter hoogte van de Topsporthal) om 7u.30 om even later de medereizigers te Gentbrugge op te pikken.

Op verzoek en voor onze nieuwe clubvrienden, hierbij alvast onze Noodnummers.
Ingeval van plotse afwezigheid op de dag zelf of indien er zich iets ernstig zou voordoen op het parcours, kan je bellen naar de clubbegeleider(s):
ons noodnummer +32 475/809 351 of naar Etienne +32 479/854 397.