BUSREIS MACON - zondag 19 augustus 2018

Na de toch wel schitterende tocht in het Naamse Gelbressée trekken we nog eens naar Wallonië. Nu gaat het naar het uiterste zuiden van de provincie Henegouwen, tegen aan de Franse grens. Dit is een bosrijk en waterrijk gebied waar we in het verleden reeds prachtige uitstappen maakten naar o.a. Silenrieux (in de buurt van de Lac de l’eau d’heure), Dourbes, Vierves s/Viroin en Nismes.
Nu bezoeken we de wandelclub “Les Marcheurs d’Imbrechies en Thièrache” voor hun 22ste “Marche des vallées de la Thièrache” met als startplaats Macon.
Het dorpje Macon was vroeger een zelfstandige gemeente en is sedert 1977 een fusiegemeente van Momignies en ligt op amper 7km van het betergekende Chimay. Bijna alle huizen zijn uit blauwe steen opgetrokken. Bezienswaardig in het dorpje is zeker de opvallende lindeboom op het pleintje voor de kerk. De boom dateert van 1714! Ook de grote kasteelboerderij is zeker een oogopslag waard. En je moet er niet naar zoeken, deze ligt rechtover de startzaal.
In de omgeving van Macon vindt men te Monceau-Imbrechies: een Museum 40-44 Luitenant Cook en een Herdenkingsmonument bestaande uit een wit vijfpuntig kruis, twaalf grafstenen, een tank, een houwitser en zeven vlaggenstokken met erop een plaquette van 7 vlaggen. Te Virelles kun je een Vlindertuin en de Aquascope bezoeken. En er is de stad Chimay met zijn toeristisch treintje en natuurlijk de nabijgelegen Abdij Notre-Dame de Scourmont waar kaas gemaakt wordt en het superlekkere Chimay trappistenbier wordt gebrouwen.
Of we hier iets van zullen zien, kwamen we niet te weten maar wel dat het parcours ons leidt langs bosrijke en landelijke wegen in een matig heuvelachtige streek door de valleien van de Thièrache, de l’Oise en l’Eau Blanche. De club biedt ons de keuze uit parcours van 5-10-14-21 en 30 km om deze mooie streek te verkennen.
Hopen op mooi weer en dit wordt zeker alweer een busreis om ‘u’ tegen te zeggen, zeker als we kunnen afsluiten met de gekendste streekproducten: een stukje kaas met een frisse Chimay (maar dat weet ik niet, maar hoop van wel!!!).
Wie dit wil meemaken staat klaar aan de Watersportbaan rechtover de Topsporthal waar we om 7u vertrekken om even later de passagiers op te halen te Gentbrugge onder de viaduct, Land van Rodelaan.