BUSREIS BAAL op zondag 18 augustus 2019Wie kent hem niet? De kannibaal van Baal. Sven Nys is inderdaad een beroemde inwoner van Baal. Hier wordt ook elk jaar op 1 januari de cyclocrosswedstrijd de “ GP Sven Nys” gereden.

Baal is een dorp in de provincie Vlaams-Brabant, behoort tot de Zuiderkempen en is sedert 1977 een deelgemeente van Tremelo. Tremelo staat vooral bekend als de geboorteplaats van pater Damiaan die er in het gehucht Ninde geboren werd. Baal is vooral gekend om zijn “Balenberg” die bestaat uit 2 heuvels: een lage, waar de GP Sven Nys plaatsheeft, en een hoge die 45m boven de zeespiegel uitsteekt. De Zuiderkempen ten noorden van de Balenberg zijn overwegend vlak en lemig zandig. Oorspronkelijk was het een bosrijk gebied met plaatselijk landduinen zoals dus de Balenberg. Ten zuiden van de Balenberg komt men in het Hageland terecht met de rivierafzettingen van de Demervallei (vooral klei).

De club die we bezoeken luistert naar de naam “Siddartha”. Dit vraagt wel om een woordje uitleg. In Baal is er immers nog een andere “heilige” actief. Namelijk broeder Gust Lauwerijsen, de stichter en de bezieler van de projecten rond Siddartha. In 1966 trad hij binnen bij de broeders van Oostakker en hij werd in 1986 tot priester gewijd. Vanuit zijn geloofsovertuiging – die niet altijd evenwijdig loopt met de officiële versie – kiest hij vanuit innerlijke kracht voor kleine en gekwetste mensen. Op haar terreinen in Baal vangt Siddartha gehandicapten op maar elders in Vlaanderen stichtte hij verschillende centra voor drughulpverlening. Toen hij in 1999 in contact kwam met enkele Ethiopiërs trok hij naar ginder en startte er verschillende projecten voor aidswezen, oudere daklozen, armoede – prostitutie en rioolkinderen.

De “Siddartha zomertocht voor het goede doel” brengt ons door het landelijke Tremelo met natuurgebieden, Bolloheide, Laakdal en als hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, de Balenberg. De afstanden waaruit we kunnen kiezen om deze mooie streek te verkennen zijn 4-5-9-15 en 22 km.

Deze wandeling valt samen met de slotdag van de “Siddarthafeesten”, een grote Vlaamse kermis met bodega, pannenkoeken, eetgelegenheid (o.a. mosselen) of een snelle hap. Het restaurant opent om 11u30. De rest van het plein om 12 uur met ondermeer een rommelmarkt, animatie en kraampjes voor jong en oud. De opbrengst van het geheel gaat integraal naar de laagdrempelige projecten van Siddartha in Vlaanderen en Ethiopië.

Om van dit alles te genieten vertrekken we aan de Watersportbaan ter hoogte van de Topsporthal om 7 uur en even later aan de ingang van het Dienstencentrum in de Braemkasteelstraat te Gentbrugge. Parkeren kan men aan Sporthal Driebeek.